Jaro a naše játra

Jaké si představíte typické jarní počasí? Chvíli prší, chvíli svítí slunce, pak zase fouká vítr. Všechno se probouzí, pučí, kvete. I naše energie by se měla probouzet, ale naše nálada může být jak to počasí. A kdo za to může?! 🤔 Naše játra! 😀

Je fajn na někoho svést, že se necítíme úplně ok. Lepší ale bude naše játra v tomto období podpořit a dopřát jim trochu lásky. Oslabená játra totiž o sobě můžou dát vědět výbuchy vzteku, naštváním, zlostí. Zajímavé, že? Zkuste se trochu pozorovat.

 

Nelezou vám náhodou věci na nervy víc než jindy?

Nerozčiluje vás to, co by vás jindy nechalo chladnou?

O pozornost si játra mohou říct také nočním probouzením mezi 1. – 3. hodinou.

Pokud na sobě pozorujete změny, nebo dostihla-li vás jarní únava, udělejte si detox. Inspirovat se můžete mým starším článkem.

V současnosti naše játra dostávají opravdu zabrat, protože toxiny a chemické látky jsou všude okolo nás – např. ve vodě, potravinách, kosmetice a drogerii… Hodně lidí navíc užívá nějaké léky nebo se nevhodně stravuje. Očistit naše tělo od tohoto „balastu“ je úkol jater.

Zejména ženy s endometriózou by svým játrům měly věnovat zvýšenou pozornost. Játra odbourávají přebytečný estrogen, který je v souvislosti s endometriózou hodně skloňován. Pokud se játra nestíhají zbavovat všech toxinů, upozadí i odbourávání estrogenu a tím nahrávají endometrióze.

Řeknou nám laboratoře, jak jsou na tom naše játra?

Můžeme si nechat činnost jater zkontrolovat krevními odběry, abychom věděli, jak na to jsme. Jenže laboratorní výsledky údajně budou v normě, i když játra budou fungovat pouze na 20 – 30 % (tento údaj mám z webu empatia.cz).

Upřímně bych se nedivila, kdyby to tak opravdu bylo. Jednou jsem si nechala udělat opravdu rozsáhlé odběry a praktický lékař mi sdělil, že až na zvýšený cholesterol mám vše v pořádku. Tyto stejné výsledky pak vyhodnocovali odborníci v Institutu funkční medicíny a výživy a závěr se dost lišil. Takže záleží na úhlu pohledu.

Co vaše játra ocení:

Jako podporu lze využít i esenciální oleje. Buď třeba v difuzéru, nebo si vyrobit směs, kterou si můžete potírat břicho, spodní část žeber i záda.

Smíchejte tyto oleje (zdroj: Nová Voňavá lékárna):

Esenciální oleje smíchejte a potom nařeďte 5 kapek směsi v čajové lžičce (5 ml) nosného oleje (např. kokosový, mandlový, olivový…). Máte hotovo a můžete s láskou své tělo namazat.

Pokud se nechcete zdržovat s mícháním vlastní směsi, můžete využít již připravenou směs určenou pro detox jater s názvem Detol. Tuto směs je také třeba naředit v nosném oleji. Pro začátek stačí 1 kapka na lžičku oleje, postupně můžete množství navyšovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *